top of page
to About

Productes locals i de temporada

El gust per l'aquí i l'ara

d'aquí

 d' ARA

i

No. No us parlaré de cap teràpia miraculosa, ni de mindfullness, ni tampoc del Carpe diem. O potser sí...

En aquesta entrada al bloc us parlaré de ritmes, d’estacions, d’aromes, de sabors, de formes, de colors i de textures. 

 

Us vull parlar d’assaborir el moment, amb tots els sentits, amb la voluntat de gaudir de tot allò que ens brinda la natura, en cada estació.

 

Potser sí, doncs, que en certa manera és una invitació al Carpe diem i a la pràctica del Mindfulness (atenció plena). 

La natura és rica i sàvia. Tant que en cada estació ens ofereix uns aliments característics, amb uns sabors, unes textures i uns colors particulars. 

La temporalitat dels aliments ve marcada per l’època de l’any i per la situació geogràfica del lloc on es produeixen. Però hem de tenir en compte que no tots els anys plou igual ni es repeteixen les mateixes temperatures. La pagesia, que respecta el ritme de la terra, té molt clar què és el millor per a cada moment de l’any. 

Aliments com l’all, la remolatxa, el plàtan o l’enciam es produeixen tot l’any. Però, en canvi, d’altres només es produeixen uns mesos en concret.

 

Menjar aliments de temporada permet que el nostre cos s’adapti millor als canvis ambientals, ajudant-lo a fer front a les demandes de l’entorn. 

Som natura 

El nostre cos està fet de l’aigua que bevem dels rius, de l’aire que respirem

i dels aliments que ingerim de la terra.

 

Sincronitzar els nostres ritmes biològics amb els cicles estacionals de la Terra ens ajudarà a viure de manera més saludable i amb més harmonia, tant a nivell físic com mental i emocional.

A més, ambientalment, consumir productes que no són propis del moment o comprar-los a altres països suposa un cost evitable en transport, benzina, emissions de CO2, fertilitzants, conservants, refrigeració, etc. I, alhora, una pèrdua de nutrients durant el procés. 

D'altra banda, optar pels productes de proximitat, produïts al més a prop possible de casa nostra, ajuda a disminuir els impactes ambientals associats al transport, reduint la despesa d’energia i els combustibles contaminants. A més, en el cas de les fruites i les verdures, en ser conreades aquí no necessiten tants productes químics ni conservants, ja que no han d’aguantar trajectes tan llargs fins arribar al consumidor final. I, alhora, estaràs donant suport a l’economia local.

 

Els trobaràs amb l’etiqueta de Km 0 o “De la nostra terra”. En qualsevol cas, sempre pots mirar a l’etiqueta el seu lloc de procedència.

Alimentar-nos amb productes frescos, locals i de temporada, no tractats amb pesticides ni conservants o altres productes químics, ens aportarà energia i vitalitat.

Catalunya és una zona geogràfica molt rica gastronòmicament. Això significa que en cada estació podem trobar una gran varietat de productes frescos, ecològics, locals i de temporada. L'oferta cada cop és més àmplia. Cada vegada és més fàcil comprar amb menys intermediaris allò que volem: s’obren botigues noves, tant de barri com a Internet, es creen cooperatives de consum o mercats nous on podem trobar d’una manera directa els aliments que omplen el nostre cabàs responsable i ple de salut.

 

Aprofitem-ho i gaudim-ne amb tots els sentits! 

En aquest enllaç trobaràs un   calendari de les principals fruites i verdures de temporada  (extret d'Opcions.org). I aquí te'l podràs descarregar en Din-A4, perquè el puguis imprimir fàcilment. 

Una bona alimentació és un dels pilars fonamentals

per a una vida sana.

Menjar el que ens ofereix la natura a cada estació i optar per aquells aliments produïts localment permet, d’una manera senzilla, millorar la nostra salut i la del planeta.

 NO ET PERDIS RES !  

  • Segueix-me a les xarxes socials.

  • Subscriu-te a la llista de correu electrònic. 

bottom of page