top of page
to About

Protectors solars respectuosos amb la teva salut i amb el planeta

Protegeix la teva pell sense contaminar-te

sense tòxics

SOLARS

Protectors 

La pell és l’òrgan més gran del nostre cos. Tenir-ne cura és essencial per a gaudir d’una bona salut i evitar l’aparició de determinades malalties.

L’estiu ens convida a destapar-nos i a passar més hores a l’aire lliure. Estem més exposats al sol i, per tant, als seus efectes. Per això, en aquesta època de l’any és especialment important protegir la pell de les radiacions ultraviolades, per tal d’evitar l’aparició de taques o arrugues, l’envelliment prematur de la pell i, sobretot, per no patir cremades, càncers de pell o altres afeccions dermatològiques.

 Com podem protegir-nos del sol?  

Si bé prendre el sol de manera moderada té efectes positius per a la salut (permet que el nostre cos sintetizi vitamina D, essencial per a nombroses funcions de l'organisme: regula els nivells de calci i fòsfor a la sang, contribueix a la formació i la mineralització dels ossos, etc.), els estudis demostren que n'hi ha prou amb 15 minuts al dia a l'estiu o 60 a l'hivern per a gaudir d'aquests beneficis i produir la vitamina D que necessitem.

 

Contràriament, l'excés de sol pot causar cremades o càncers de pell, entre d'altres. Malgrat ens hem de protegir durant tot l'any, l'estiu és l'època en la qual som especialment sensibles als seus efectes perjudicials, moment, per tant, en què hem d'extremar les precaucions: perquè anem més lleugers de roba, perquè passem més estona a l'aire lliure i perquè és quan els raigs incideixen de manera més directa i intensa sobre la Terra.

El Sol emet radiació ultraviolada en tres formes: UV-A, UV-B i UV-C. La capa d’ozó absorbeix gran part de la radiació, però no tota.

Tot i que la UV-A és la que arriba amb major quantitat a la superfície de la Terra, la que té els principals efectes nocius sobre els éssers vius és la UV-B (la UV-C és la més energètica i perillosa, però l’absorbeix pràcticament tota l’ozó estratosfèric).

 

La radiació UVB no travessa el vidre, es responsable de l’envermelliment de la pell (eritemes), cremades i càncer de pell; la radiació UVA pot contribuir a l’envelliment de la pell i a la generació d’arrugues, però no causa cremades ni eritema. Les radiacions UV travessen l'aigua: a 40 cm de profunditat, l'exposició als raigs UV és d'un 40% respecte la superfície. 

La millor manera de protegir-nos dels efectes indesitjables dels raigs UV és físicament, utilitzant roba lleugera, però que ens tapi, para-sols, gorres, etc. i, també, evitant les hores de màxima intensitat (entre les 11h i les 16h).

L’  Índex UV  és una mesura, reconeguda a escala internacional, dels índexs de la radiació ultraviolada solar (UV) a la superfície de la Terra. Els seus valors oscil·len entre el 0 i el 20 (o superiors!), de manera que com més alt sigui aquest índex, major serà la probabilitat que els raigs UV danyin la pell i els ulls, i menor el temps que tardaran a fer efecte aquests danys. 

                                Pots consultar l’Índex UV a: a través de la página web de la Agencia Estatal de Meteorología (AEMET). 

​​

                                 · Exposició baixa: inferior a 2

                                 · Exposició moderada: entre 3 i 5.

                                 · Exposició alta: entre 6 i 7.

                                 · Exposició muy alta: entre 8 y 10.

                                 · Exposició extrema: de 10 a 11.

                                 · Exposició extremadament alta: més d'11.

 

 

I en aquest enllaç trobaràs alguns Apps per conèixer l'Índex UV. 

 

 

L’ús de cremes o protectors solars complementa aquests mesures, que sempre han de ser les de primera elecció, però no les substitueix.

 Consells per prendre el sol de manera segura 

 

  • Evita les hores de màxima intensitat solar (entre les 11h i les 16h).

  • Vesteix amb roba lleugera i protegeix-te la cara I EL CAP amb gorres o barrets.

  • Utilitza protectors solars amb filtres físics, preferentment en crema, sense tòxics ni nano-partícules i El màxim naturals possibles.

 Com actuen els protectors solars?  

 

Els protectors solars ens protegeixen de la radiació ultraviolada i, per tant, dels efectes indesitjables del sol. Es classifiquen en dos tipus, segons com exerceixen la seva funció: físics i químics.

 

Filtres físics (inorgànics)

Són els més antics. Actuen com una pantalla, reflectint la llum i impedint que la radiació UV sigui absorbida per la pell. Exerceixen la seva acció de manera física, mitjançant minerals (com el diòxid de titani o l’òxid de zinc) i no són absorbits per la pell. Aquest és el seu principal avantatge. La seva textura acostuma a ser més espessa i greixosa i deixen la pell amb un aspecte blanquinós. Per evitar-ho, molts fabricants han incorporat, en la seva composició, nanopartícules que minimitzen aquests efectes (l’inconvenient, però, és que aquests components sí que s’absorbeixen per la pell).

 

La millor opció és optar per cremes solars amb filtres físics SENSE NANO-partícules. Els fabricants estan obligats a especificar-ho en l'etiqueta del producte, quan en contenen, amb el terme NANO.

 

Filtres químics (orgànics)

Absorbeixen la radiació ultraviolada i la transformen en calor. Estan fets de components orgànics i són agradables al tacte, no deshidraten la pell i acostumen a deixar una sensació de frescor. El seu principal desavantatge és que s’absorbeixen per la pell i s’incorporen a l’organisme. Poden provocar al·lèrgies, èczemes, obstrucció de porus, alternacions endocrines i irritacions (sobretot en pells sensibles).

D’altra banda, alguns dels components presents en protectors solars que exerceixen el seu efecte de manera química, són considerats tòxics per a les persones i el medi ambient. Alguns exemples són l’oxibenzona, el benzofenore, el cinamat o el PABA.

Cada any s’aboquen al mar entre 4.000 i 6.000 tones de protectors solars arreu del món, procedents de la superfície de la nostra pell.

 Els perills dels protectors solars...  

 

Cada any milers de persones envaeixen les platges i també ho fan els protectors solars que porten amb ells.

 

Molts dels protectors solars incorporen, en la seva composició,  ingredients que són  tòxics  per a les persones i per al medi ambient

En banyar-nos, en mars, rius o llacs entrem en contacte amb els components dels protectors que prèviament s’han dissolt en l’aigua. D’altra banda, alguns d’aquests components s’han trobat en peixos i altres aliments que ingerim o en l’aigua que bevem.

Vegem-ho amb més detall.

Problemes per al medi ambient

Diversos estudis posen de manifest que quan ens banyem en mars, rius o llacs, molts dels components dels protectors solars passen a l’aigua de manera remarcable, contaminant els ecosistemes aquàtics. Molts d’ells es dissolen en l’aigua i es poden incorporar a la cadena tròfica, formant part d’aliments que després ingerirem.

Els experiments demostren que alguns d’aquests productes tenen efectes tòxics sobre el fitoplàncton marí, els crustacis, les algues i els peixos.

D’altra banda, un estudi publicat el 2015 assegurava que l’oxibenzona, un dels ingredients presents en les cremes solars (sobretot en els aerosols), suposa una greu amenaça per als coralls, i en provoca el blanquejament i la mort, i se sumen a d’altres problemes com el canvi climàtic i la contaminació.

 

Problemes per a les persones

A través de la pell moltes substàncies tòxiques poden passar al torrent sanguini. Per això, hem d’anar molt amb compte a l’hora d’escollir quins productes hi apliquem.

Hi ha ingredients dels protectors solars que són perjudicials per a la nostra salut i poden ocasionar problemes com al·lèrgies, irritacions de la pell, problemes immunològics, infertilitat o càncers. També problemes respiratoris quan són inhalats (sobretot quan els utilitzem en format esprai o aerosol).

El corall exerceix funcions molt importants per a la nostra vida.

 

Els esquelets de corall absorbeixen i emmagatzemen el CO2 de l’atmosfera i allotgen el 25% de la vida marina. Per tant, regulen el clima i desenvolupen un paper essencial en la cadena alimentària i en la producció d’aliments d’origen marí a nivell mundial.

 Com escollir un protector solar?   

 

A banda de tenir en compte el factor de protecció (com més alt, més ens protegirà), és important llegir l’etiqueta per conèixer-ne la composició.

El primer pas és llegir l'etiqueta per conèixer-ne la composició.

Quins ingredients hem d'evitar?

A banda de l’oxibenzona (present al 70% dels protectors solars que trobem al mercat), que ja hem esmentat, cal evitar els protectors solars que continguin, en la seva composició, els termes següents (perquè són tòxics per a la nostra salut o la del planeta):

Consulta la taula orientativa sobre seguretat per a la salut i el medi ambient dels protectors solars de major ús en aquest enllaç

A més, molts dels protectors solars contenen retinol o palmitat de retinol, que s’ha relacionat amb un major risc de patir càncer de pell.

Per la seva banda, la majoria de cremes solars convencionals estan composades per filtres químics d’origen sintètic derivats del petroli. I, per tant, no són una bona opció, ni des d’un punt de vista ambiental ni per a la teva pell.

 

 

 Com ha de ser un bon protector solar?  

Natural, amb filtres físics, sense components tòxics i no-nano

Existeixen opcions saludables que protegeixen la nostra salut i la del planeta. 

A diferència de les cremes solars que exerceixen la seva acció mitjançant filtres químics, existeixen alternatives que inclouen filtres físics no orgànics d’origen natural en la seva composició, com el diòxid de titani o lòxid de zinc, i protegeixen la pell de manera segura, perquè dispersen les radiacions solars sense alterar la nostra salut ni la dels ecosistemes. 

Sense nanopartícules. Es tracta de partícules ultrapetites que poden penetrar al nostre organisme a través de la pell i alterar el funcionament de les cèl·lules. El seu motiu d’ús en la indústria cosmètica és purament estètic, per evitar el color blanc de la crema en aplicar-se sobre el cos.

En crema, millor que en aerosol

Encara que puguin semblar més atractius d’entrada (per la facilitat i comoditat d’ús, per la sensació de frescor que ens proporcionen...), els protectors solars en format esprai o aerosol plantegen un risc addicional en alliberar les partícules a l’aire que poden ser inhalades fàcilment, irritar els teixits pulmonars i ocasionar problemes respiratoris, entre d’altres.

Val a dir que el diòxid de titani i l’òxid de zinc, considerats dos dels agents solars més segurs per via tòpica (perquè és poc probable que penetrin a la pell, sempre i quan no siguin nano-partícules), són també dels més utilitzats en format esprai i poden tenir efectes greus quan s’inhalen (pitjors com més fines siguin les partícules).

D’altra banda, la majoria dels aerosols són inflamables i poden explotar amb temperatures elevades.

Per tant, els aerosols no són mai una opció recomanada.

 En resum...  

Un bon protector solar ha de protegir la teva pell sense ser perjudicial per a la salut ni contaminar el medi ambient

  • Ha de protegir de les radiacions UVA i UVB.

  • Ha d’exercir la seva acció mitjançant filtres físics i no químics.

  • Sense nano-partícules.

  • Sense ingredients tòxics, com l'Oxibenzone, Benzofenone, Cinnamate, Homosalate, Parabens, Octocrylene, Avobenzone, PABA i derivats de l'alcanfor.

  • En crema, millor que en aerosol (per evitar el risc d’inhalació). 

Alguns dels protectors solars més respectuosos amb la teva salut i la del planeta...

  • Spray solar SPF30, Alga Maris (20,66€, 100ml)

  • Bronceador SPF30, D'Shila (23,90€m 100ml)

  • Protector Solar Corporal SPF50, Alphanova (17,75€, 50 ml)

  • Spray crema SPF30, Acorelle (23,95€, 100 ml)

  • Sunscreen SPF50, Eco Cosmetics (19,89 €, 75 ml)

  • Crema Solar Facial SPF50, Hello Green (22,50€, 75 ml)

  • Protector Solar SPF30, Herbera Soleá (32€, 100 ml)

  • Eco Friendly Cream SPF 30 Go Organic (35€, 50 ml)

  • Crema solar SPF 50, Freshly Cosmetics (29€, 150 ml)

És possible protegir la nostra pell de les radiacions solars

sense contaminar el medi ambient ni a nosaltres mateixos.

 NO ET PERDIS RES !  

  • Segueix-me a les xarxes socials.

  • Subscriu-te a la llista de correu electrònic. 

bottom of page