top of page
to About

El mar és vida

Temps de platges

el mar

 VIDA

 és 

L’estiu és temps de platja, de mar, de sol, de sorra. 

 

Els mars i els oceans ocupen tres quartes parts de la superfície de la Terra, generen el 80% de l'oxigen que respirem, regulen el clima, ens proporcionen aliments, minerals, medicines i són, també, un espai d'oci. 

A les seves aigües habiten més de 200.000 espècies identificades (sense identificar, es creu que poden ser milions!), i més de tres mil milions de persones en depenen directament com a mitjà de vida. 

El mar Mediterrani és un dels mars amb més biodiversitat, però també un dels més amenaçats com a conseqüència de la sobreexplotació pesquera, la contaminació, l’arribada d’espècies invasores i l’augment de la temperatura i l’acidificació de l’aigua a causa del canvi climàtic.

El fenomen de l’acidificació dels oceans es produeix degut a l’augment de diòxid de carboni present en l’atmosfera. Els oceans absorbeixen part d’aquest diòxid de carboni, generat en gran mesura pels humans al cremar combustibles fòssils. El fet que el pH del mar sigui més àcid fa que moltes estructures de carbonat de calci es dissolguin.

L’acidificació afecta els organismes marins que construeixen closques o que tenen esquelets de carbonat de calci: això inclou els esculls de corall, els equinoderms, els crustacis, els mol·luscs, les espècies de fitoplàncton, etc. Ningú sap encara l’abast que tindran tots aquests canvis en els ecosistemes marins.

 

 I tu, què pots fer?  

 

Que puguem gaudir d'unes platges netes, d'aigües cristal·lines és responsabilitat de les persones i, per tant, de cadascun de nosaltres. 

Preservar els ecosistemes marins és cosa de tot@s.

 

Algunes accions senzilles que pots fer tu:

 

  • No llencis deixalles a la sorra, al mar ni des de les embarcacions.

  • No llencis cap tipus deixalla en llocs inadequats (al carrer, a l'aigüera, al vàter, a les rieres, etc.), ja que el més probable és que acabin al mar.

  • Evita utilitzar productes tòxics en la higiene personal o en la neteja de la llar. Són contaminants potencials de l'aigua i el medi marí. 

  • No utilitzis cremes solars que continguin productes tòxics. No tan sols són perjudicials per a tu i la teva pell, sinó que els alguns dels seus components es dilueixen durant el bany, contaminen l'ecosistema marí i causen estralls sobre els organismes animals i vegetals que hi viuen. Opta per protectors naturals biodegradables i naturals (l'oferta cada cop és més gran). 

  • Informa't i col·labora en projectes de recerca del medi marí, com Observadors del mar, un portal de ciència ciutadana per implicar-te en la recerca marina. Si t'agrada el mar, registra-t'hi! 

  • Participa en projectes de neteja de platges, com les que s'organitzen durant el Clean Up Day

  • Cada cop que vagis a la platja, enduu-te'n tres residus (si pots més, encara millor!) i llença'ls al contenidor més proper. Si tots ho féssim, les platges estarien molt més netes! 

  • Comparteix aquest article a les xarxes socials. 

El mar és vida ! 

Procurar pel bon estat del mar i les platges és vetllar per la teva salut

i la del planeta. 

 NO ET PERDIS RES !  

  • Segueix-me a les xarxes socials.

  • Subscriu-te a la llista de correu electrònic. 

bottom of page